Людям із порушенням зору
Стандартна версія
A+ A-

Впровадження Стратегії шкільного харчування в закладах освіти Кіровоградської області

Базуючись на Указі Президента України «Про Національну стратегію розбудови безпечного і здорового освітнього середовища у новій українській школі», Концепції реалізації державної політики у сфері реформування загальної середньої освіти «Нова українська школа» стартувала та діє Стратегія реформування системи шкільного харчування на 2023–2027 роки, яка затверджена розпорядженням Кабінету Міністрів України від 27 жовтня 2023 року №990. Адже здорове харчування - це те, без чого неможливо сформувати здорове освітнє середовище в Новій українській школі.
Спеціалісти Кропивницького районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області разом з представниками органів місцевого самоврядування, відділів освіти, керівниками закладів освіти в 2023 році провели обстеження 330 закладів освіти (129 закладів дошкільної освіти та 201 заклад загальної середньої освіти), у 182 з них (75 дошкільної та 107 загальної середньої освіти) були виявлені порушення в питаннях організації та порядку харчування, що становить 55 %. В 41 закладі (12,4%) виявлені факти не відповідності  харчоблоків санітарним вимогам за набором приміщень, площі, оздобленням виробничих приміщень; 10 (2 ЗДО та 8 ЗЗСО) харчоблоків працюють на привозній воді, 2 харчоблоки, які не мають холодної та гарячої проточної води (Кетрисанівська ТГ (1) - КЗ «Новомиколаївська початкова школа» Кетрисанівської сільської ради, Олександрівська ТГ (1) - Розумівський заклад дошкільної освіти), 9 - не мають достатньої кількості холодильного, технологічного обладнання, розробного інвентарю, столового або кухонного посуду.

 

За результатами проведених заходів направлено 47 листів до органів місцевого самоврядування з пропозиціями щодо покращення матеріально-технічного стану, 115 листів керівникам об'єктів, ініційовано одне засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Проведено 112 нарад, семінарів, колегій. У закладах загальної середньої освіти проведено 689 лекцій та бесід, 2 виступи на радіо, опубліковано 33 статті в пресі та на інтернет – ресурсах.
Для реалізації одного із напрямків стратегії, а саме забезпечення різноманітного, збалансованого та якісного харчування в закладах освіти фахівцями Кропивницького районного управління  розглянуто в 2023 році 777 примірних  чотиритижневих сезонних меню, із них погоджено 683 (88%), відхилено 94 (12%).
До початку нового 2023–2024 навчального року в закладах освіти матеріально-технічна база покращилася, а саме: у 86% закладів освіти на харчоблоках проведені поточні ремонти, на 54 – встановлено нове технологічне обладнання (28,6% закладів), для потреб 65 (34,4%) закладів придбано кухонний, столовий посуд, холодильне та морозильне обладнання, плити та сковороди електричні, пароконвектомати, електром’ясорубки та овочерізки, професійну шафу для хліба та професійні блендери, роздаткові лінії, водонагрівачі. Проведено ремонти та заміна водопровідної і каналізаційної мереж, витяжної вентиляції. Покращилися умови для дотримання правил особистої гігієни працівників харчоблоків та здобувачів освіти.
Для забезпечення якісною питною водою проводилося технічне обслуговування та ремонт систем очистки води (закупівля реагентів для системи очищення, заміна фільтрів).

 

Продовжуються комісійні обстеження і в 2024 році. В січні фахівцями відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Кропивницького районного управління Головного управління проводилися заходи на території м. Кропивницький та Новгородківської селищної ради. З керівниками закладів освіти були обговорені питання дотримання санітарного законодавства при функціонуванні закладу, виконання попередніх зауважень, пропозицій, рекомендацій фахівців Держпродспоживслужби району.
Прикладом реформування системи харчування в закладах освіти можуть  бути дії та заходи Новгородківської селищної ради. 
Так, протягом 2022/2023 та 2023/2024 навчальних років харчування в закладах освіти Новгородківської селищної ради для школярів 1-11 класів та дітей закладів дошкільної освіти безкоштовне для всіх категорій та фінансується з бюджету Новгородківської об’єднаної територіальної громади. Примірні чотиритижневі сезонні меню включають весь набір основних груп харчових продуктів, передбачених постановою Кабінету Міністрів України від 4 березня 2021 р. № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку». Для формування в учнів здорових харчових звичок, свідомого обрання дітьми правильних продуктів та готових страв є щоденне висвітлення на сайтах навчальних закладів фото самих страв, що  споживають школярі, в тому числі виготовленими і за новими рецептурами.

В Ліцеї Новгородківської селищної ради функціонує сучасна багатоступенева система очистки води, що дає змогу використовувати питну воду гарантованої якості та безпечну відповідно до вимог ДСан ПіН 2.2.4-171-10, 

встановлене сучасне технологічне та холодильне обладнання.

За період шкільних канікул на харчоблоці удосконалено витяжну систему шляхом встановлення сучасного витяжного зонту.

На харчоблок придбано стелажі для зберігання кухонного та столового посуду, додатково – електроплиту. Для потреб роботи Ліцею Новгородківської селищної ради та її 9 філій придбано миючі та дезінфікуючі засоби, дрібний кухонний інвентар, для проведення поточних ремонтів – запас будівельних матеріалів.

 

Створення безпечного освітнього середовища в концепції Нової української школи включає облаштування класних кімнат та кабінетів, дотримання повітряно-теплового режиму в навчальних закладах.
В цей нелегкий  для країни час, в умовах відкритої агресії росії керівництвом Ліцею Новгородківської селищної ради проводиться робота щодо забезпечення учнів необхідними умовами навчання та виховання. До початку нового 2023/2024 навчального року проведений ремонт кабінету української мови: із відновленням бетонного покриття підлоги, покриття її лінолеумом, ремонт стін та стелі, заміна електроосвітлення на сучасне енергозберігаюче. Для учнів класна кімната укомплектована новими шкільними меблями, які відповідають вимогам нової української школи, ця робота планомірно продовжується. При залученні позабюджетних коштів місцевих виробників, а саме товариства з обмеженою відповідальністю «АТ КАРГІЛЛ» філія Куцівський елеватор, проведений ремонт ще однієї класної кімнати. Закінчується ремонт актової зали, яка не використовувалася близько 10 років, проведений в цьому приміщенні монтаж нової системи освітлення та опалення. 

              

У 2023/2024 навчальному році вирішене питання забезпечення Ліцею Новгородківської селищної ради належним повітряно-тепловим режимом. Закінчене нове будівництво з модернізації системи опалення шляхом встановлення модульної транспортабельної твердопаливної котельні КТМ-800 з ручним завантаженням дров. Для забезпечення безперебійної роботи мається потужний генератор, достатня кількість паливного матеріалу. При комісійному обстеженні встановлено, що температура в приміщеннях закладу відповідає вимогам Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров’я України від 25 вересня 2020 року № 2205 і становить +18-22 °С.

      

Реальні приклади повинні спонукати до відповідальності та прагнення дітям найкращих умов виховання, навчання та отримання життєвих навичок.

Print
PDF
Email

Мапа сайту

Напрямки