Людям із порушенням зору
Стандартна версія
A+ A-

Виконуємо стратегічні цілі – удосконалюємо знання працівників закладів освіти

Так спеціалісти Голованівського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області з метою забезпечення організації якісного харчування в навчальних закладах, профілактики гострих кишкових інфекцій та отруєнь в організованих дитячих колективах, провели ряд семінарів для керівників, медичних працівників та кухарів закладів освіти Голованівського району. Такі заходи відбулися у Вільшанській та Підвисоцькій територіальних громадах.

У ході зустрічей учасники мали можливість обговорити алгоритм виконання обласної програми реалізації Стратегії реформування шкільного харчування до 2027 року та операційного плану заходів з її реалізації у 2024 році.

Окрім цього, спеціалісти відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Голованівського районного управління нагадали присутнім про необхідність виконання вимог Постанови Кабінету Міністрів України № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку». Важливим залишається розширення асортименту меню, його збагачення продуктами рослинного походження (сезонні овочі та фрукти, ягоди, різноманітні салати). Також у раціоні дітей необхідно передбачити наявність страв з різного м’яса (птиці, телятини, яловичини, рідше - свинини), риби, молока і молочних продуктів, злакових, зернових та бобових, макаронних виробів з вищим вмістом харчових волокон. Натомість варто зменшувати кількість споживання солі, хліба, цукру, насичених жирів, картоплі.

Окремо під час семінарів спеціалістами районного управління та відповідальними особами за організацію харчування в закладах освіти розглядалися особливості планування примірного чотиритижневого сезонного меню для дошкільнят та учнів після успішного навчання, яке проводилося в партнерстві і за підтримки Громадської організації «Ресторанна гільдія» щодо складання меню в закладах шкільної та дошкільної освіти. Такі зустрічі, обговорення мають відповідні результати.

За даними управлінь/відділів освіти територіальних громад в І кварталі 2024 року вартість харчування в середньому по району в закладах загальної середньої освіти збільшилася від 32- 35 до 38-40 грн (2023 р. – від 32 до 35 грн) виконання натуральних норм харчування в середньому становить від 86% до 94% (2023 р. – від 83% до 87%). В закадах дошкільної освіти вартість харчування в середньому становить від 53 до 58 грн (2023 р. – від 50 до 58 грн), виконання натуральних норм харчування в середньому становить від 88% до 93% (2023 р. – від 87% до 93%).

Відбуваються зміни й на харчоблоках шкіл та садочків. Зокрема здійснюються ремонти, оновлюється їх матеріально-технічна база, відповідальними особами проводиться навчання власного персоналу харчоблоків та помічників вихователів тощо. Закупівля сучасного технологічного обладнання (теплового – пароконвектомати, плити, шафи для випікання тощо, електромеханічного – м’ясорубки, овочерізки, міксери тощо, посудомийного та холодильного) та професійні знання дають змогу виготовляти більше різних страв, включати їх у сучасні меню, та запроваджувати інші форми харчування. В 2 закладах загальної середньої освіти (з 39 обстежених за І квартал) організовано мультипрофільне меню, що передбачає кілька наборів страв і їх вибір: у Голованівській та Побузькій громадах. Але більшість закладів освіти Голованівського району використовують монопрофільне харчування, що визначає один набір страв для сніданку або обіду.

Разом з тим, залишаються питання, над якими необхідно працювати і надалі, щоб харчування дітей в закладах освіти було якісним, повноцінним та безпечним.

На завершення заходів учасники мали змогу отримати вичерпні компетентні відповіді щодо організації харчування, дотримання санітарно-гігієнічного режиму на харчоблоці та профілактики інфекційних, неінфекційних захворювань (отруєнь) серед здобувачів освіти, пов'язаних із харчуванням.

 

Print
PDF
Email

Мапа сайту

Напрямки